VWForum.nl

The #1 Online Volkswagen Community

Problemen met Golf IV, V, Bora/Jetta & Touran.
#2849902
Hoi,

Ik ben even benieuwd naar ervaringen betreft een gebroken distributieriem en wat ik hierin kan verwachten van de garage.

In 2018 heb ik mijn Volkswagen Golf 1.4 FSI van 2008 gekocht bij een garage met een kilometerstand van rond de 135.000. Al 6 jaar lang kom ik trouw voor alle beurtjes zowel groot als klein en de APK bij deze garage terug.

De laatste grote beurt inclusief APK heeft plaatsgevonden eind april.
Hierbij is de dynamo en de multiriem vervangen en ik had lekkage op de airco dus daar is ook het een en ander mee gedaan. Ik rijd gemiddeld tussen de 15.000 en 20.000 km op een jaar. Ik rijd dus veel en kan echt niet zonder auto dus ik geef altijd aan loop hem helemaal na en bel me even op wat er mee moet gebeuren. Ik heb ze nooit gehoord over een distributieriem.

Helaas is afgelopen donderdag al rijdend mijn distributieriem dus gebroken.

Volgens de garage is er voor mijn auto geen officieel advies vanuit Volkswagen voor het vervangen van de distributieriem. Op de website van Volkswagen vind ik alleen dit.
Wanneer je je distributieriem moet laten vervangen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
- Het model
- De motor
- Het bouwjaar van de auto
- Jouw rijstijl

We adviseren je om je distributieriem elke 5 jaar of bij een maximaal aantal kilometers te laten vervangen. Over het algemeen is dit tussen de 80.000 en 120.000 kilometer.

De distributieriem die er nu op zat is vervangen op 122696 km op datum 28-06-2017. Er staat nu rond de 246000 op de teller.

In mijn optiek heb ik als leek er alles aan gedaan om mijn auto goed te onderhouden en weet ik nu dus niet zo goed wat ik met deze situatie aan moet. Maar ik heb wel een beetje het gevoel dat de garage hier de plank heeft misgeslagen.
Wie heeft ervaring met een soortgelijke situatie of kan mij hierin adviseren.
#2849908
... je hoeft geen rekenwonder te zijn om aan de hand van wat je hier schetst het probleem te duiden...

2017 - 2024 --> 7 jaar
122k - 246k --> 124k km

Als ze zeggen de riem te vervangen na maximaal 5 jaar of max. 120k km dan snap je dat je toch wel aardig risico genomen hebt... Jouw garage had je bij je vorige beurt (2023) moeten wijzen op de leeftijd van de riem (mits je natuurlijk al langer daar komt voor onderhoud van de auto)... en ook bij de laatste beurt had men dit kunnen aankaarten...
#2849909
Het punt is dat ik een leek ben en geen flauw benul had van dit risico tot nu. Dat is dan ook de reden dat ik volledig onderhoud bij de betreffende garage liet doen.

Hun hebben mij echter nooit ergens op gewezen. Vandaar dat ik me dus afvraag kan ik hier werk van maken.
#2849910
Als je al jaren bij deze garage het onderhoud laat doen mag je ze gerust vragen waarom ze je niets over de distributieriem verteld hebben? Ik persoonlijk ben van mening dat de garage nalatig is geweest, maar zij zullen daar anders over denken.

Ik kreeg bij mijn garage bij de beurt bij 196k km als opmerking dat de riem bij maximaal 210k km vervangen diende te worden, dat zou dan bij de volgende beurt zijn... maar blijkbaar denken niet alle garages mee met hun klanten...
#2849911
Ja hun denken daar zeker anders over want hun antwoord daarop was dus dat zo een distributieriem praktisch nooit breekt en er vanuit Volkswagen voor dit type auto geen officieel advies is.

Hij kwam toen met een lulverhaal dat het vaak geadviseerd of gedaan word door andere garages om geld te verdienen. En dat is ook de reden dat ze na inspectie bij de vorige beurt geen advies tot vervangen hebben gegeven.

Ik moet ook zeggen dat dit een andere man was die mij nu te woord stond dan ik gewend ben. Een weinig sympathieke man om eerlijk te zijn. En ik ben hier dan ook zeker nog niet klaar mee.

Ik weet alleen niet hoe sterk ik sta als ik hier werk van ga maken.
#2849956
Vandaag bij de garage geweest en daar blijkt niet de distributieriem gebroken te zijn maar de garage noemde het de tussenriem. Als ik zoek naar distributieriem set dan zie ik inderdaad 2 riemen. Een grote en een kleine.
Hoe heet deze riem echt en wat is de functie van deze riem? Op google kom ik er namelijk niet uit.
#2849958
Waarschijnlijk bedoelen ze de multieriem... die riem zorgt er voor dat dynamo, waterpomp aangedreven worden... Distributieriem heeft vertandingen, multieriem is vlak

Hier een filmpje over vervangen multieriem bij een Golf 5:
Golf 5 1.4 FSI Distributieriem gebroken

Foutje

Olie in inlaat 1.2tsi

Hallo beste lezers, Vanmiddag mijn auto vanwege fo[…]

DSG problemen Golf 8 etsi 1.0

Hi allemaal, Sinds januari dit jaar hebben wij ee[…]

Hallo . Ik zag laatst toen ik terugkwam uit Polen[…]

Ik ontstop dit jaarlijks met een (Nylon) trekvee[…]

Coderen Golf 8 MQB-evo

Wil voor eerst de door mij gemonteerde trekhaak in[…]

Geluid onder het rijden

Sorry, maar ik kan het natuurlijk niet anders ver[…]

Windgeruis linker a stijlen

Als je aan een eerder geplaatst bericht wat wilt t[…]