VWForum.nl

The #1 Online Volkswagen Community

Algemene topics over Volkswagen problemen
  • Gebruikersavatar
  • Gebruikersavatar
  • Gebruikersavatar
door Aals
#2836752
Hallo allemaal. Wij hebben al jaren een polo uit 2010, 1.2 tsi. Met rond 240dkm. Rijdt goed. Na een jaar dus in 2011 is de ketting vervangen volgens het boekje. Maar hij maakt steeds meer geluid. Koude start eerste seconden veel geluid,, en bij 40-60kmh (ofwel bepaalde toeren) veel getik alsof het de kleppen zijn, of de ketting. Wordt steeds meer geluid laatste tijden. We twijfelen of het de ketting is of de kleppen. We gaan hem laten repareren maar we willen niet voor niets onderdelen vervangen voor het geval het een ander probleem is. Morgen willen we naar de garages bij de Liede industriegebied (halfweg/haarlem) om enkele garages te bezoeken.

is dat getik niet van de kleppen denk ik weleens? Want de ketting maak toch een soort ratel geluid had ik begrepen? En de koude start maakt hij alleen de eerste 2-3 seconden lawaai, is dat dan niet de ketting? En is het normaal de eerste seconden dat rare geluid, want ik had is gehoord dat als het meer dan 5 seconden duurt het pas een probleem kan zijn maar een paar seconden bij koude start het nog niet erg is? Ik ben bang dat wij misschien voor niks de ketting gaan vervangen, en dat het misschien toch de kleppen zijn, vandaar wilde ik advies wat er hier gedacht wordt door de kenners. En hij maakt die tik geluid trouwens al bijna een jaar, maar wordt dus steeds meer, maar hij rijdt verder goed. Maar toch maar eens laten maken. Weet iemand wat het probleem kan zijn? Ben benieuwd wat het kan zijn, hoor graag jullie mening
Gebruikersavatar
door MarTiguan
#2836758
Het kan natuurlijk ook zijn dat de ketting wat slapper is gaan liggen na een kleine 10 jaar, en dat je de kettingspanners wat bij moet stellen.

Veel auto's ratelen een paar seconden bij een koude start, dat komt omdat de olie die onder in het blok is gezakt, dan nog niet helemaal in het blok is verspreid. Na een paar seconden is dat wel het geval en moet het geluid weg zijn... of het heeft een andere oorzaak zoals b.v. eerder hierboven vermeld.
door Aals
#2836784
Bedankt voor jullie reacties. Om de speling van de ketting te checken kan dat via uitlezen las ik ergens, kan alleen de dealer dat doen of kan ik gewoon bij een garage terecht die vag kan uitlezen die dit dan kan zien of de ketting veel gerekt is?
Gebruikersavatar
door MarTiguan
#2836786
Ik weet zo niet waar je woont, maar VAG Techniek (in Nuenen bij Eindhoven) doet ook diagnoses, reparaties en onderhoud van alle VAG modellen.
Deze mensen zijn heel deskundig en bovendien een stuk voordeliger dan de officiële VW dealer.
Lees de reviews maar eens over hen. Mensen uit heel Nederland en zelfs België komen hier naar toe voor onderhoud en tuning van hun auto.

https://www.vagtechniek.nl/recensies/
door Aals
#2836878
Dank voor je reactie. Regio Amsterdam komt ons beter uit. Een monteur zei vandaag wel dat de toestand van de ketting niet met uitlezen te zien is, ik weet dus niet of de dealer of iemand die hem kan uitlezen dan weet of onze ketting nog in orde is.
Gebruikersavatar
door CATman77
#2839418
Ik heb een soortgelijk probleem met mijn Jetta 1.2TSI uit 2012.

In september 2020 (13700km) bleek de ketting niet meer goed te zijn dus die was vervangen door een VAG specialist in Bergschenhoek. Hij heeft de spullen besteld via PON. Ik denk rond mei 2022 klonk er getik uit de motor, omdat dit geleidelijk door de maanden heen harder is geworden heb ik zelf niet veel van gemerkt en ging er van uit dat dit normaal is. Maar na 2 opmerkingen van vrienden ging ik er goed naar luisteren en was terug gegaan naar de garage.

Video van mijn jetta van voor de vervanging en na: https://youtube.com/shorts/Y-5oy05F8Pk?feature=share

Het was ondertussen al oktober 2022 (179000km), De garage waar ik normaal naar toe ging zegt dat het de ketting is. Deze moest onmiddellijk vervangen worden! Hij vond het ook erg snel na 2 jaar al toe aan een nieuwe ketting, garantie was 2 jaar en ik was net te laat en heb pech. We waren overeen gekomen dat hij de onderdelen voor zijn rekening neem en ik de arbeidskosten. (€539)

Hebben meer mensen dit probleem gehad? Ik vind dit niet kunnen van VW ben echt teleurgesteld in de kwaliteit van de motoren.
Gebruikersavatar
door lupo2002
#2839485
Ik vermoed de kettingspanner. Deze is makkelijk te bereiken (boven/links achterop het blok)

Zelf heb ik ook een 1.2TSI golf6 2011. Die van mij tikt/ratelt ook weleens bij een start, maar dit doet ie alleen als ik korte ritjes heb gemaakt waarbij de motor niet optimaal warm is geweest, en alleen bij het opstarten en na een seconde is het weg.

Maak ik wat langere ritten bv naar me werk 22km verderop waarbij de motor goed warm is geweest en ik kom bij me werk aan en 9 uur later stap ik weer in de auto bij het starten hoor ik niets. Dan rij ik dus weer 22km terug naar huis en de volgende dag als ik hem start hoor ik weer helemaal niks. Ondanks dit in me achterhoofd gewoon met de Golf afgelopen zomer naar zuid-Spanje geweest, 3 weken misbruikt in de bergen met 44+ graden!! en heeft het uitstekend gedaan. Getik/ratelen tijdens start is er sindsdien niet erger op geworden en toch heel wat kilometers gemaakt.

Dus;

Warm gereden motor goed op temperatuur geweest = volgende start geen ratel

-Niet optimaal warm gereden = hoor ik 1 seconde ratel bij eerst volgende start

Olie verversen doe ik zelf deze bestel ik zelf. Gooi elke soort merk olie erin zolang deze maar voldoet aan deze specificaties en vervang ik om de -+15.000KM en niet om de 2 jr of 30.000km

VW 504.00/507.00 5w30

Een onregelmatig constante geratel tijdens het rijden is gewoon een slappe ketting of dus die kettingspanner die verstopt is geraakt door vervuilde oliepoortje... deze is trouwens goedkoop zelf te vervangen zou eerst daarmee beginnen

... als je ons oude scans voorschotelt met fouten […]

Problemen met panoramisch dak

Heb al meer klachten over het panoramische dak g[…]

Kleuren

Oke,nou bedankt voor je tijd en goede info ,denk d[…]

Mail naar Pon met de klachten en een mail naar j[…]

Goedemiddag Heeft iemand een tekening of een uitl[…]

Aankoopadvies Tiguan 2.0 tsi 2010

Bedankt voor je reactie. Enige ervaringen met 1.4 […]

Ik heb dit item eerder gepost, maar krijg geen rea[…]

Betere TSI 2.0 motoren

Bouwjaar leidt vaak tot discussies... Mijn Tiguan […]